Літо, пора року, сповнена тепла та родючості, приносить нам солодкі ягоди та фрукти, а також більше часу на спілкування з природою. З настанням тепла людському організму, особливо дитячому, необхідний відпочинок та засвоєння сезонних вітамінів. Однак, варто пам’ятати, що літні місяці сприятливі для розповсюдження гострих кишкових інфекцій. Це пов’язано з тим, що в цей період збільшується ймовірність вживання немитих фруктів та ягід, різноманітних салатів, а також купання в незахищених та забруднених водоймах.
В Україні за чотири місяці 2025 року зареєстровано 15 164 випадки гострих кишкових інфекцій.
Основною причиною ГКІ є недотримання елементарних санітарно-гігієнічних норм — погано помиті руки, овочі та фрукти, порушення технології приготування їжі, споживання продуктів, які зіпсувалися через зберігання в неналежних умовах. Особливо небезпечні страви з м’яса та риби, які не пройшли належну термічну обробку.
У зв’язку з вищевикладеним, викладачами кафедри соціальної медицини, громадського здоров’я та медицини праці розроблені рекомендації щодо профілактики гострих кишкових захворювань.