Знову COVID

розміщено в: Без рубрики | 0

Із червня в Україні спостерігається певне зростання захворюваності на COVID-19, в деяких регіонах значне.

На сьогодні територією України циркулює 10 штамів вірусу SARS-CoV-2 – це різні субваріанти штаму Omicron. В державі зафіксовано вже п’ять випадків захворювання на новий субваріант ковіду FLiRT (за технічними назвами мутацій), один випадок летальний.

Його симптоми такі, як в інших штамів COVID-19 – лихоманка, загальна слабкість, головний та м’язовий біль, нежить, підвищення температури, кашель. Втрата смаку й нюху зустрічається рідше і не є обов’язковим симптомом, тому орієнтуватися лише на нього не варто.

Серед особливостей нового штаму – він швидше поширюється, ухиляється від імунної відповіді, тобто може призвести до повторного захворювання. В групі ризику – люди похилого віку, люди з супутніми неінфекційними захворюваннями, а також ті, хто не отримав повного курсу щеплення.

Враховуючи зростання захворюваності на COVID-19, залишаються сталими поради щодо попередження захворювання: обмеження відвідування громадських місць, провітрювання приміщення, миття рук.

Проте єдиним дієвим та безпечним способом набути імунітет залишається вакцинація. За оновленими рекомендаціями НТГЕІ, затвердженими наказом МОЗ від 5 серпня 2024 року № 1380, що відповідають останнім світовим рекомендаціям щодо щеплень проти СОVID-19 ВООЗ, для більшості людей достатньо зробити одне щеплення. Ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендовано робити лише людям із груп ризику:

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;
  • вагітним;
  • людям, старшим за 60 років;
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

Потребу у ревакцинації визначає лікар. Для первинної вакцинації та ревакцинації може бути використана будь-яка з доступних в країні вакцин проти COVID-19. За наявності вибору вакцини рекомендовано надавати перевагу адаптованій під варіант Omicron.

В Україні наявна омікрон-специфічна вакцина проти COVID-19 (Comirnaty від Pfizer) та вакцина Comirnaty від Pfizer для дітей.

 

Інформація підготована на основі матеріалів МОЗ України