«Ескулап-професіонал – 2014»

размещено в: Події | 0
11-12 вересня у Черкасах проходив VІІI Всеукраїнський конкурс професійної майстерності медичних сестер «Ескулап-професіонал – 2014». Участь у конкурсі взяли 18 медичних сестер з усієї країни – переможців регіональних (обласних) змагань, які закінчили вищі медичні навчальні заклади за спеціальністю Сестринська справа і мають стаж роботи не менше трьох років.
11 вересня відбулось урочисте відкриття VІІI Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності медичних сестер «Ескулап-професіонал – 2014»в Черкаській обласній філармонії. Учасниць і гостей вітали очільники області та керівництво галузі охорони здоров’я, представники Асоціації медичних сестер України та медична спільнота регіону.
Голова обласної ради Валентина Коваленко та заступник голови-керівник апарату Черкаської ОДА Віталій Коваль у своїх виступах привітали присутніх із визначною подією, побажали їм успіхів у конкурсній боротьбі та розповіли про основні здобутки Черкащини.
– Ми щиро вітаємо вас на славнозвісній Черкаській землі, багатій талантами та історичними пам’ятками. Черкаська земля багата не лише на природні ресурси, значний історико-культурний потенціал, архітектурні та археологічні пам’ятки, а й має чималий ряд напрацювань, спрямованих на підвищення якості та доступності медичної допомоги, ефективності використання фінансових ресурсів, підвищення діяльності системи охорони здоров’я. Зокрема, в області діє найпотужніший та найкращий медичний коледж в Україні, який вже випустив більш як 40 тисяч молодших медичних спеціалістів та бакалаврів, – розповіли очільники області та подякували директору коледжу Інні Губенко за плідну роботу всього колективу. Вони зазначили, що нам є ким пишатися, адже саме черкащанка Світлана Клінова отримала перемогу в I Всеукраїнському конкурсі серед студентів спеціальності Сестринська справа. У минулому році переможницею Всеукраїнського конкурсу «Ескулап-професіонал – 2014» також стала наша землячка – медична сестра онкологічного диспансеру Тетяна Чупилко.
З теплими словами та побажаннями виступив директор Департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА Анатолій Ситник.
– Нехай цей конкурс стане сходинкою до вершин вдосконалення ваших знань і вмінь, вдосконалення самого себе, і вірю, що ви гідно представите свої регіони. Пам’ятайте: ви вже кращі з кращих серед медичних сестер, – наголосив Анатолій Ситник.
Директор ДУ «Центральний методичний кабінет підготовки молодших спеціалістів» МОЗ України Тетяна Чернишенко, вітаючи учасниць конкурсу, відзначила досягнення Черкаського медичного коледжу і передала гонорар за книгу «Протоколи медичної сестри (фельдшера, акушерки) з догляду за пацієнтом і виконання основних медичних процедур та маніпуляцій», основу робочої групи авторів якої склали викладачі Черкаського медичного коледжу, голові Асоціації медичних сестер Черкаської області Ларисі Хрєновій для черкаського батальйону територіальної оборони. Медичні сестри Черкащини також зібрали для них 30 тисяч гривень.
Протягом двох днів конкурсантки демонстрували свої фахові знання, уміння, навички, необхідні для надання сестринської допомоги, у три етапи: комп’ютерне тестування, професійна майстерність з медсестринства в терапії, хірургії та педіатрії та хірургічна та гігієнічна обробка рук. Самі змагання відбувалися в аудиторіях та комп’ютерних класах Черкаського медичного коледжу, а досягнення учасниць оцінювали високопрофесійні суддівські бригади, до складу яких входили директори, заступники директорів, голови циклових комісій медичних коледжів, провідні медичні сестри з різних областей України.
Керівниками суддівських бригад були директор Черкаського медичного коледжу Інна Губенко та ректор Житомирського інституту медсестринства Віктор Шатило. Очолювала журі директор ДУ «Центральний методичний кабінет підготовки молодших спеціалістів» МОЗ України Тетяна Чернишенко.
Закриття конкурсу стало ще одним урочистим моментом для всіх гостей свята. Всі учасниці, що вийшли до глядачів у національному українському вбранні, отримали квіти та подарунки від Асоціації медичних сестер Черкаської області, цінні подарунки та призи від Асоціації медичних сестер України та спонсорів конкурсу.
У напруженій професійній боротьбі перемогла медична сестра хірургічного кабінету стоматологічного відділення Любешівського району Волинської області Надія Павлючик, яка отримала корону переможниці з рук президента Асоціації медичних сестер України Галини Івашко. Наступного року конкурс поїде на Волинь.